5 redenen om niet te beginnen met Yoga

Zoek jij ook een reden om niet te beginnen met Yoga? We got you ✌🏽. Ongeveer 98% van de mensen die nu Yoga beoefenen hebben vóór ze aan Yoga begonnen minstens 3 redenen gehad om niet te beginnen (disclaimer: dit is een groffe-niet-wetenschappelijk-onderbouwde-schatting hè). Wij hebben 5 van de beste argumenten voor je verzameld, zodat je er niet zelf over na hoeft te denken! Pas wel op, we gaan niet zomaar akkoord met sommige argumenten...


1. Ik ben niet flexibel genoeg

GELDIG! Dit is waarschijnlijk het meest genoemde argument. Vaak volgt dit argument met iets van 'ik ga eerst stretchen voordat ik aan lessen begin'. Hartstikke begrijpelijk, want je wil geen flater slaan en 'een van de slechtste in de les'zijn. Daarnaast is het gewoon vervelend om iets te doen waarbij je je beperkt voelt.


MAAR... Hoewel het argument begrijpelijk is, is het niet logisch. Lessen zijn er immers zodat je kan leren en je zelf kan ontwikkelen. Als je bovenstaand argument dus door beredeneert betekent het dus dat niemand ooit les kan nemen voor iets wat ze niet kunnen - maar ze kunnen iets nooit leren omdat ze nooit naar les gaan. Help! Wat voor wereld is dat! #ForeverStuck


TIP: Yoga is in de kern niet competitief. Het is een manier om bij jezelf te blijven door middel van asanas (fysieke oefeningen). Je kan iets dus nooit 'niet goed genoeg' doen en je kan dus ook geen flater slaan. Wat je wel kan doen is minder streng zijn voor jezelf; je hoeft helemaal niet perfect te zijn en je mag zelfs iets niet kunnen - je bent nog steeds goed genoeg! Je mag best wat minder streng zijn voor jezelf. En onthoud, overal waar je niet goed in bent, kan je in groeien!


2. Yoga is geen echte sport / is veel te rustig

KLOPT! Yoga is van oorsprong ook niet ingezet als een "sport". Dit is zoals wij het in westen voornamelijk kennen. Daarnaast zijn er vele soorten Yoga en zijn er inderdaad Yoga soorten die heel rustig zijn, zoals Yin Yoga.


MAAR... Er zijn ook genoeg soorten Yoga die uitdagender zijn. Probeer eens een Asthanga, Hot Yoga of Power Yoga les. Zweten en spierpijn gegarandeerd!


TIP: Spreek voor de les de Yoga lera(a)r(es) aan en zeg dat je wel klaar bent voor een uitdaging. 9 van de 10 keer hebben ze dan een aangepaste oefening voor je waardoor je lekker in zweetmodus kan komen. Ook kan je van tevoren contact opnemen met de Yoga locatie en duidelijk maken waar jij naar op zoek bent en wat jouw fysieke status is. Zij kunnen je dan verwijzen naar de juiste les.


3. Yoga is alleen voor zweverige types

KLOPT! Ohm Shanti Shanti Shanti-hii. Om je heen zie je allemaal mensen met hun ogen dicht die mee chanten, veel te serieus meedoen aan de beginmeditatie of zich op een andere manier gedragen dan de Westerse norm. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg!


MAAR... Yoga zoals wij dat hier in het Westen kennen neemt de vorm aan van fysieke oefeningen (asanas), maar eigenlijk is Yoga een manier van leven, waarbij het einddoel het bereiken van samadi of verlichting of zelfverwerkelijking is. Om daar te komen zal er eerst een bepaalde rust in jezelf gecreëerd moeten worden en daarvoor worden technieken gebruikt die anders zijn dan in het Westen en makkelijk als vreemd en zweverig bestempeld kunnen worden.


TIP: Vraag aan medestudenten of de lera(a)r(es) wat de technieken zijn die in de les worden gebruikt. Als je het daarna opzoekt, zal je zien dat veel technieken wetenschappelijk onderbouwd zijn. Dit helpt om meer open te zijn naar de techniek en het minder snel als 'zweverig' te bestempelen. Daarnaast is gewenning ook een grote hulp; alles went!


4. Volgens mijn geloof mag ik niet aan Yoga doen

KLOPT! Sommige geloofsboodschappers geven aan dat men geen Yoga mag beoefenen als je een bepaald geloof hebt.


MAAR... Hoewel het handig is om te weten dat Yoga afstamt of deel is van een religie, maar een levenswijze om tot zelfverwezelijking te komen, is er bij dit argument geen 'maar'. Geloof is een erg genuanceerd onderwerp, dus uiteindelijk moet je doen waar jij je goed bij voelt.


TIP: Als je echt geïnteresseerd bent kun je vast wel mede-gelovigen vinden om het over Yoga te hebben en bij hen peilen wat hun visie is.


5. Ik wil geen Yoga doen

KLOPT! Als je niet wil, dan wil je niet. Zo simpel is dat.


MAAR... niks. Yoga is alleen maar leuk en heeft alleen maar nut als je het ook echt wíl doen.


TIP: Je bent altijd welkom voor een proefles als je toch nieuwsgierig wordt! ✌🏽4 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

NIEUWSBRIEF

Ik stuur maximaal 1 nieuwsbrief per twee maanden. In de nieuwsbrief houd ik je op de hoogte van nieuw geplande retreats, activiteiten en programma's. 

  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • LinkedIn

SOCIAL MEDIA

Ja ik heb ze! Maar de meeste informatie zal ik via de nieuwsbrief delen, gezien ik een liefde-haat relatie met social media heb :).

©2021 by KRAKTI.