De basis van Yin en Yang vanuit de Chinese Geneeskunde

In de Chinese geneeskunde wordt het concept van Yin en Yang op allerlei manieren geïmplementeerd. In deze blog kan je meer lezen over Yin en Yang vanuit de bril van Chinese geneeskunde.


Yin en Yang

De eerste verwijzing naar het concept van Yin en Yang (verder afgekort als YY) is in “Het boek der veranderingen Yi Jin” welke ongeveer 700 voor Christus is geschreven. Yin werd hierin weergegeven als een onderbroken lijn (_ _ ) en yang als een ononderbroken lijn ( __ ). Tegenwoordig wordt Yin en Yang weergegeven door middel van het Tai Qi symbool: een cirkel, bestaande uit twee druppels met elk een punt erin.


Niet 2D

Het Tai Qi symbool is geen 2D symbool, maar een symbool met diepte. 3D dus. Tai Qi symboliseert ten eerste een cyclische beweging, waarin de fases elkaar transformeren. Je kan de punt van de druppel zien als het begin van een fase, en het eind van de druppel als de ultieme manifestatie van de fase. Zodra de fase zijn ultieme manifestatie bereikt, ligt er een polair zaadje klaar die zich begint te ontwikkelen. Vanuit dit zaadje start de volgende fase: de punt van de andere druppel. Op deze manier wisselen de (yin en yang) fases elkaar af. Door de factor tijd is het echter geen puur cyclische beweging in 2D, maar ontstaat er een 3D spiraal beweging.


Samenwerking tussen Yin en Yang

In de Chinese geneeskunde wordt Yin en Yang als volgt gezien:

 • Alles wat het universum creëert is gepolariseerd. Niets is volledig Yin, volledig Yang of neutraal. Polarisatie is onophoudelijk en universeel;

 • Yin en Yang zijn afhankelijk van elkaar;

 • Yang produceert Yin;

 • Yin onderhoudt Yang;

 • Yin en Yang zijn afhankelijk van elkaar;

 • Verandering in de balans tussen Yin en Yang treedt op onder de invloed van de factor tijd.

Wat valt er onder Yin & Yang?

Hieronder zie je een kort overzicht van de karakteristieken van Yin en Yang.Yin - Yang en het lichaam

De Yin en Yang worden in de Traditionele Chinese Geneeskunde ook betrokken op het lichaam. Op hoog niveau wrodt de volgende onderverdeling gemaakt:Op een gedetailleerder niveau wordt het lichaam onderverdeeld in verschillende organen, welke op hun beurt weer tot de Yin of Yang categorie horden. Ook hier geldt: niets is volledig Yin of volledig Yang, ook organen bevatten beide componenten.


Organen die tot de Yin behoren, worden Zang genoemd. De functie van deze organen is opslaan. Organen die tot de Zang behoren zijn:Organen die tot de Yang behoren, worden Fu genoemd. De functie van deze organen is actief: transformeren, verteren, uitscheiden. Organen die tot de Fu behoren zijn:
Yin en Yang symptomen

In de diagnostiek kan een symptoom voornamelijk Yin of Yang zijn. Symptomen die te maken hebben met Yang, ontstaan door:

 • Een exces aan Yang. Dit wordt ook volle Yang genoemd;

 • Een tekort aan Yin. Hierdoor neemt Yang de overhand. Dit word pseudo Yang genoemd.

In het eerste geval zijn de symptomen meer uitgesproken dan in het laatste.


Symptomen die te make hebben met een Yin verstoringen, ontstaan door:

 • Een exces aan Yin. Dit wordt ook volle Yin genoemd;

 • Een tekort aan Yang. Hierdoor neemt Yin de overhand. Dit wordt pseudo Yin genoemd.

NIEUWSBRIEF

Ik stuur maximaal 1 nieuwsbrief per twee maanden. In de nieuwsbrief houd ik je op de hoogte van nieuw geplande retreats, activiteiten en programma's. 

 • Instagram
 • YouTube
 • Facebook
 • LinkedIn

SOCIAL MEDIA

Ja ik heb ze! Maar de meeste informatie zal ik via de nieuwsbrief delen, gezien ik een liefde-haat relatie met social media heb :).

©2021 by KRAKTI.